Uitgangspunten ontwerp appartementencomplex in Krommenie

Wat ik een grote kwaliteit van de plek vind is het uitzicht over het water aan de achterzijde. Een belangrijk uitgangspunt bij het ontwerp is geweest het doorkijkje naar het water vanaf de Noorderhoofdstraat. Vanuit deze nauwe lintstraat ervaar je zo plotseling de uitgestrektheid van het achterland wat historisch gezien een belangrijk kenmerk is van een lintdorp. Het is hierbij een geluk dat het achterland door de aanwezigheid van het park en het water altijd onbebouwd is gebleven. Ook de voorzijde van de kavel heeft een grote kwaliteit door haar ligging aan de monumentale Noorderhoofdstraat. De appartementen zijn zo gepositioneerd dat ze of uitkijken over het water of op de straat.

 

14 startersappKrommenie


Het architectonish ontwerp is geïnspireerd op de huizen in de Zaanstreek maar toch van deze tijd. Ik heb gezocht naar een frisse eigentijdse vormgeving die wat betreft rijkheid en diversiteit goed aansluit op de omgeving. De huizen in de Noorderhoofdstraat zijn allemaal verschillend en hebben ook allemaal verschillende daken. Het appartementencomplex is opgedeeld in drie 'huis-vormen' zodat het past in de schaal van straat. De houten huizen in Krommenie zijn zelden breder dan 5 meter wat ook zo'n beetje de maximale lengte is van een houten balk. Omdat het project één gebouw is wilde ik absoluut een architectonische eenheid creëren maar dan wel met de diversiteit die zo kenmerkend is voor de Noorderhoofdstraat. De daken van de huizen waar het plan uit is opgebouwd zijn daarom niet symmetrisch en alle verschillend van hellingshoek.


De materialen van de voorgevel zijn ook overgenomen uit de Zaanstreek; groene gepotdekselde planken met witte boeiborden. Bij de voornamere panden zie je dat het boeibord tot ornament is verheven en rijkelijk is versierd. Ook in mijn project heb ik het tot een ornament gemaakt door het als een kader rond de gevel te zetten. Zo benadrukt het de vorm van de huizen. De zijgevels zijn vooral rustig gehouden; een donkere baksteen die overgaat in leien van dezelfde kleur.


In de gevels zitten grote vlakken glas zodat er veel licht binnenkomt in de woningen. De appartementen zijn klein, zo'n 43 tot 55 m2, en daarom zo efficiënt mogelijk ingedeeld. Elke woning heeft dubbele openslaande deuren met een frans balkon of een eigen buitenruimte. De huizen worden ontsloten door loopbruggen die een gevarieerde buitenruimte vormen waar je elkaar tegen kunt komen.

 

ir. Rogier Groeneveld

 architect

eerste maquette van het project

eerste schetsmaquette van het project, uiteindelijk mocht de waterkant niet bebouwd worden

download het projectblad als pdf

Aanvullende informatie